Hoglandsprodukter

En blogg om den svenska företagsmarknaden och dess produkter

Elektriker - Ett framtidsyrke

Det råder ganska stor debatt i Sverige, och även i övriga Europa, om el och elproduktion. Inte minst handlar det om hur vi ska kunna säkra en stabil produktion av el till rimliga priser som både företag och privatpersoner har råd att betala. Men en detalj saknas i debatten och det är hur framtiden ser ut för yrkesgruppen elektriker. Vi har talat med elektriker i Kalmar som utför elinstallationer i Småland och de berättar att det faktiskt ser ganska ljust ut - om man söker jobb som elektriker. 

Saknas tusentals elektriker

Tittar man på det ökade behovet av utbildade elektriker och jämför det med hur många som finns och hur många som kommer att sluta så ser vi ett ganska stort underskott. Cirka 30 000 elektriker saknas just nu och nyrekryteringen av elektriker är på en för låg nivå för att möta behovet. 

Varför saknas så många? Det är en kombination av flera saker. Vi har fått ökad produktion av el, men även byggandet har fått ett uppsving. Dessutom har elektriker fått en mer rådgivande roll än förr vilket också ökar behovet av utbildade och behöriga elektriker. 

Om du vill jobba med el kan du vända dig till vuxenutbildning i Sverige eller gå genom Arbetsförmedlingen som kan hjälpa dig. Du kan läsa till elektriker på distans om du vill men tänk på att du måste utföra praktik och att skolan du går på kräver att du också kommer in och utför praktiska prov. 

11 Apr 2023