Hoglandsprodukter

En blogg om den svenska företagsmarknaden och dess produkter

Laga hummer på olika sätt

Ett lite lyxigare skaldjur det är hummer, köp här. Den kan du göra en hel del goda saker med! Många tänker ju på gratinerad hummer och det är ju en trevlig rätt i sig, men det finns även en massa andra bra recept som har hummer som den glänsande huvudråvaran. Ett sätt är att koka den, samt servera med saffransaioli och en grillad lime. Se bara till att inte koka den för länge, för då kan den bli seg. Ett annat alternativ är att smörsteka den, gärna med chili och ingefära!

Med hummer kan du även göra en god hummersallad, eller en hummercarpaccio. Givetvis går det även att göra en mustig hummersoppa av den. Andra tips är att göra hummer pizza eller varför inte hummertacos?

Koka hummern på rätt sätt

Hummer kan kokas på två sätt. Det ena är när man glaskokar hummer. Det är då¨man doppar ned hummern i kokande vatten i en minut och sedan kyler ned den i ett isbad för att därefter ta ut köttet för att steka eller grilla det.

Det enklaste och vanligaste sättet är att man kokar hummern i välsaltat vatten. Man brukar säga att kokvattnet ska vara lika salt som havet och det innebär rent praktiskt ungefär 1,5 matsked salt per liter vatten. Lägg ned hummern med klorna först när vattnet kokar och se till att hela hummern täcks av det kokande vattnet. Låt vattnet koka upp och sänk sedan värmen så att det sjuder. Koktiden är ungefär en minut per 100 gram.

Håll koll på tiden och koka hellre hummern för lite än för mycket, en överkokt hummer blir nämligen trådig och träig i smaken.

22 Nov 2021