Hoglandsprodukter

En blogg om den svenska företagsmarknaden och dess produkter

Välja rätt fönster

Om det är så att det är dags att byta fönster i huset, så gäller det ju att ha koll på vad för nya sorters fönster som kan tänkas passa att välja! Det finns ju idag många olika sorters fönster samt fönstertillverkare, läs mer här om en av dem. När man talar om fönster, så handlar det ju till viss del om utseendet på dem men även funktion, stil och historia är viktigt. Det kan vara bra att byta till lite modernare fönster, så att du kan spara in på energi!

Saker att tänka på när du väljer fönster

När du ska köpa nya fönster, se till så att de passar ditt hus arkitektur och hi­storia. Ta hänsyn till saker som fönstrets storlek, placering och utseende. Sedan är det bra att veta att hur energieffektivt glaset är, det bestäms av U-värdet. Ju lägre U-värde, desto mer energieffektivt är fönstret.

Material som är vanliga idag i fönster, det är trä, aluminium och pvc (plast). När det gäller träfönster, så är de vackra, men måste underhållas, repareras och målas om. Aluminium- och plastfönster kräver mycket energi under tillverkningen, men är gans­ka underhållsfria, numera kan också bägge materialen återvinnas. Det finns även varianter med aluminiumklädda träfönster.

När man talar om fönsterglas i de moderna fönstren som finns, så är det så att de kan komma med flera funktioner. De kan till exempel vara smutsavvisande och kondensminskande. Det finns också glas med solskydd och UV-filter och glas med brand­skyddande eller ljuddämpande egenskaper.

22 Feb 2022