Hoglandsprodukter

En blogg om den svenska företagsmarknaden och dess produkter

Vett och etikett kring bröllop

Ska ni gifta er? Då kanske ni vet att det finns en del vett och etikett regler kring bröllop? Sen är det klart, det är upp till var och en att följa dessa, eller inte. Ett bra ställe att gifta sig på för övrig hittar ni på www.bröllopskåne.se. Det kan dock vara av intresse att veta vad det finns för regler och sådant, kring just vett och etikett. Sedan är det ju som sagt upp till er. 

Olika saker kring vett och etikett

När det gäller bordsplacering så ska brud och brudgum sitta tillsammans, bruden till höger om brudgummen. Bruden har sin pappa till höger om sig. Brudens pappa har brudgummens mamma till bordet till höger om sig. Brudgummen har brudens mamma på sin vänstra sida. Brudens mamma har brudgummens pappa till bordet. Förlovade par sitter tillsammans, likaså tärnor och marskalkar. Gifta par och sambos skiljs åt. Bröllopstårtan ska skäras av brudparet först. Det finns regler kring det med, att det ska vara en gemensam bit, av den översta våningen. 

Brudvalsen är till för brud och brudgum. Brudparet behöver inte dansa hela valsen ensam till slut, brudparets föräldrar kan komma in, följt av övriga gäster. Dagens bröllop är många gånger inte bundna till den äldre etiketten. Det gör att det inte behövs vara den traditionella bröllopsklädseln till exempel. Dock betyder klädkoderna lite olika på inbjudningskorten. 

Inbjudan till bröllopet besvaras på det sätt som den skrivits på. Det är inte fint att inte svara på en OSA. 

Sen finns det även regler kring talen, hur vigseln i kyrkan går till, var alla ska sitta, och så vidare. Men det finns en massa bröllopssajter du kan läsa mer om detta. 

 

4 Jun 2019